Економија

Белорусија. Бруто-националниот доход, 1990-2015

 • Белорусија и соседи
 • Белорусија и лидери
 • Белорусија. Бруто-националниот доход, 1990-2015
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1990СветотЕвропаИсточна Европа
  199018.91 845.018.9 0.0830.222.1
  199119.21 878.018.6-1.40.0800.212.2
  199217.81 737.016.8-9.60.0690.192.3
  199316.81 647.815.6-7.50.0650.192.2
  199415.21 486.913.7-11.80.0540.162.1
  199513.81 363.412.3-10.40.0450.131.8
  199614.51 433.512.72.90.0460.141.9
  199714.11 395.014.111.10.0450.141.8
  199815.21 513.215.38.50.0490.152.2
  199912.11 214.115.83.60.0370.122.1
  200010.41 042.716.65.30.0310.111.6
  200112.31 244.617.44.80.0370.131.7
  200214.61 481.918.35.10.0420.141.8
  200317.91 829.619.77.40.0460.141.8
  200423.12 385.121.911.10.0530.151.8
  200530.33 139.824.09.70.0640.191.9
  200636.83 841.026.39.50.0710.211.9
  200744.94 695.028.37.90.0770.221.8
  200860.06 294.331.19.80.0950.271.9
  200948.15 059.830.9-0.830.0800.252.0
  201054.15 695.533.37.90.0820.272.0
  201159.16 224.135.56.60.0810.271.7
  201262.16 548.135.70.540.0830.301.8
  201370.47 417.735.6-0.350.0920.322.0
  201473.77 762.136.42.30.0940.332.2
  201552.15 490.434.4-5.40.0700.282.1

  Picture. Белорусија. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2015
  Picture. Белорусија. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2015
  Picture. Белорусија. Бруто-националниот доход, раст, %, 1990-2015

  Белорусија и соседи

  Белорусија и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Русија568.0251.91 476.31 290.0
  Полска62.4171.3462.2456.8
  Украина95.831.4140.789.6
  Белорусија18.910.454.152.1
  Литванија10.311.336.439.8
  Латвија9.87.924.126.9

  Белорусија и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Литванија2 790.03 239.711 668.513 827.4
  Латвија3 694.63 342.811 510.913 671.2
  Полска1 634.54 449.911 982.811 831.1
  Русија3 849.01 720.610 312.18 991.7
  Белорусија1 845.01 042.75 695.55 490.4
  Украина1 865.2644.03 082.61 998.9

  Белорусија и лидери

  Белорусија и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Соединети Американски Држави5 922.910 421.315 121.118 496.0
  Народна Република Кина399.71 200.26 040.411 172.6
  Јапонија3 161.84 957.35 847.34 549.0
  Германија1 793.81 937.03 484.43 436.8
  Обединето Кралство1 097.01 646.42 460.92 801.7
  Белорусија18.910.454.152.1

  Белорусија и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Соединети Американски Држави23 424.836 837.448 796.957 481.7
  Обединето Кралство19 209.027 967.639 238.643 291.4
  Германија22 718.323 651.843 320.042 593.4
  Јапонија25 863.239 433.445 926.535 939.5
  Народна Република Кина345.9945.44 504.78 119.3
  Белорусија1 845.01 042.75 695.55 490.4

  © Ivan Kushnir