Економија

Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, 1970-2015

 • Народна Република Кина и соседи
 • Народна Република Кина и лидери
 • Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, 1970-2015
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотАзијаИсточна Азија
  197091.8113.691.8 2.718.128.0
  197198.8119.097.66.32.617.727.1
  1972112.5132.7102.55.02.616.624.4
  1973137.1157.4109.87.22.615.522.5
  1974142.6160.4112.32.22.413.321.2
  1975161.6178.3121.78.42.413.621.9
  1976152.0165.1116.9-3.92.111.518.8
  1977172.8184.6128.39.72.110.917.7
  1978215.9227.0141.310.12.310.816.2
  1979262.3272.0152.07.62.411.618.1
  1980305.3312.0163.97.82.512.219.7
  1981290.7292.9172.25.12.310.717.4
  1982287.1285.4188.09.22.310.918.0
  1983308.8303.1208.811.12.411.117.9
  1984318.2307.5240.815.32.411.017.3
  1985313.5297.8272.513.22.310.816.2
  1986303.3283.0295.98.62.08.411.5
  1987330.1301.8330.411.61.97.810.4
  1988411.8369.9367.411.22.18.210.6
  1989461.3406.2383.24.32.28.811.5
  1990399.7345.9399.04.11.77.29.7
  1991416.4355.7435.99.21.76.89.0
  1992495.9417.2497.014.01.97.49.7
  1993621.8516.9564.613.62.48.210.5
  1994565.4465.1638.213.02.06.98.9
  1995725.1590.4698.39.42.47.910.0
  1996854.7689.9768.710.12.79.512.5
  1997954.3765.1841.99.53.011.014.7
  19981 015.9809.7903.37.33.212.917.1
  19991 082.6857.5975.78.03.312.416.2
  20001 200.2945.41 059.98.63.612.716.6
  20011 324.81 036.91 145.38.14.014.919.7
  20021 462.51 138.31 254.89.64.216.121.7
  20031 660.81 286.01 385.810.44.316.522.5
  20041 961.11 510.01 531.210.54.517.324.0
  20052 292.51 755.51 698.210.94.818.526.5
  20062 769.12 110.11 923.913.35.420.630.6
  20073 579.52 712.12 206.214.76.223.335.7
  20084 632.93 492.62 429.710.17.326.140.3
  20095 113.13 833.62 637.38.58.528.542.5
  20106 040.44 504.72 909.210.39.229.044.0
  20117 452.25 527.23 169.58.910.230.947.2
  20128 550.56 308.43 444.08.711.433.350.3
  20139 557.07 014.73 691.17.212.436.756.0
  201410 547.97 702.83 998.08.313.439.158.9
  201511 172.68 119.34 273.86.915.041.962.0

  Picture. Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  Picture. Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  Picture. Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2015

  Народна Република Кина и соседи

  Народна Република Кина и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 172.6
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.34 549.0
  Индија59.3179.8312.7448.61 632.82 091.7
  Јужна Кореја9.264.3278.9557.61 095.61 384.3
  Русија568.0251.91 476.31 290.0
  Виетнам2.72.46.130.7111.5183.3
  Казахстан29.717.1128.7170.4
  Мјанмар2.86.15.47.341.462.5

  Народна Република Кина и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Јапонија2 037.39 491.525 863.239 433.445 926.535 939.5
  Јужна Кореја290.91 717.96 491.212 067.522 318.427 524.0
  Казахстан1 798.01 146.67 889.39 667.9
  Русија3 849.01 720.610 312.18 991.7
  Народна Република Кина113.6312.0345.9945.44 504.78 119.3
  Виетнам62.943.289.0382.41 262.01 961.8
  Индија107.4257.9359.2426.21 326.61 595.3
  Мјанмар102.1175.8128.0153.0800.21 158.8

  Народна Република Кина и лидери

  Народна Република Кина и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Соединети Американски Држави1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 496.0
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 172.6
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.34 549.0
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 436.8
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 801.7

  Народна Република Кина и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Соединети Американски Држави5 140.812 425.823 424.836 837.448 796.957 481.7
  Обединето Кралство2 503.710 498.019 209.027 967.639 238.643 291.4
  Германија2 773.012 228.422 718.323 651.843 320.042 593.4
  Јапонија2 037.39 491.525 863.239 433.445 926.535 939.5
  Народна Република Кина113.6312.0345.9945.44 504.78 119.3

  © Ivan Kushnir