Економија

Европа. Бруто-националниот доход, 1970-2015

 • Европа. Бруто-националниот доход, рејтинг, 2015 (табела)
 • Европа, подрегиони
 • Европа. Бруто-националниот доход, 1970-2015
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970Светот
  19701 397.71 986.11 397.7 41.0
  19711 543.92 178.01 453.34.041.2
  19721 811.62 536.71 518.74.542.0
  19732 259.73 141.41 611.16.143.0
  19742 465.63 404.41 654.92.741.4
  19752 829.53 881.11 650.0-0.3042.5
  19762 920.63 980.91 725.94.640.7
  19773 265.14 423.91 779.13.140.4
  19783 925.95 289.01 840.83.541.0
  19794 624.66 196.11 909.03.742.0
  19805 138.96 847.01 942.51.841.8
  19814 655.36 170.01 947.80.2737.2
  19824 590.36 053.11 970.31.237.0
  19834 534.25 948.32 013.82.235.7
  19844 346.05 672.72 070.12.833.2
  19854 432.85 756.32 121.12.533.0
  19865 595.97 228.32 177.82.736.1
  19876 609.18 493.52 240.62.937.5
  19887 243.19 261.22 335.94.336.7
  19897 352.69 357.12 416.93.535.7
  19908 718.312 096.22 451.21.438.1
  19918 950.112 389.42 458.90.3137.4
  19929 562.813 207.32 449.0-0.4037.3
  19938 759.912 076.02 432.4-0.6833.6
  19949 227.012 703.42 479.92.033.2
  199510 535.114 492.32 519.61.634.2
  199610 744.914 777.62 564.21.834.1
  199710 186.914 013.62 639.52.932.4
  199810 377.414 283.52 715.02.933.1
  199910 297.814 141.32 802.63.231.7
  20009 674.013 288.52 922.74.328.8
  20019 828.113 499.62 987.02.229.4
  200210 713.914 709.63 025.91.330.9
  200313 061.917 918.23 082.21.933.5
  200415 225.620 864.13 180.83.234.7
  200516 153.622 106.93 261.12.533.9
  200617 421.123 803.43 373.63.533.7
  200720 228.727 588.33 474.83.034.9
  200821 992.129 934.43 477.90.08934.7
  200919 466.526 448.33 339.7-4.032.4
  201019 846.826 922.53 429.32.730.1
  201121 919.229 695.33 486.91.729.9
  201220 955.628 361.63 480.4-0.1927.9
  201321 795.829 476.73 492.00.3328.3
  201422 070.529 829.23 541.01.428.0
  201518 863.425 479.63 599.41.725.3

  Picture. Европа. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  Picture. Европа. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  Picture. Европа. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2015

  Европа. Бруто-националниот доход, рејтинг, 2015
  #земјимлрд. $%
  Европа18 863.4100
  подрегиони
  1Западна Европа8 209.943.5
  2Северна Европа4 578.924.3
  3Јужна Европа3 581.019.0
  4Источна Европа2 493.713.2
  земји
  1 Германија3 436.818.2
  2 Обединето Кралство2 801.714.9
  3 Франција2 458.213.0
  4 Италија1 812.69.6
  5 Русија1 290.06.8
  6 Шпанија1 192.16.3
  7 Холандија747.64.0
  8 Швајцарија686.13.6
  9 Шведска504.42.7
  10 Полска456.82.4
  11 Белгија455.32.4
  12 Норвешка406.12.2
  13 Австрија374.92.0
  14 Данска302.71.6
  15 Финска233.91.2
  16 Ирска224.71.2
  17 Грција194.61.0
  18 Португалија194.41.0
  19 Романија174.60.93
  20 Чешка173.00.92
  21 Унгарија116.00.61
  22 Украина89.60.47
  23 Словачка85.80.46
  24 Белорусија52.10.28
  25 Бугарија48.90.26
  26 Хрватска48.30.26
  27 Словенија41.80.22
  28 Литванија39.80.21
  29 Луксембург39.40.21
  30 Србија35.30.19
  31 Латвија26.90.14
  32 Естонија22.00.12
  33 Исланд16.60.088
  34 Босна и Херцеговина16.20.086
  35 Албанија11.50.061
  36 Македонија (појаснување)9.80.052
  37 Малта9.60.051
  38 Молдавија6.90.036
  39 Република Косово6.50.035
  40 Монако6.30.033
  41 Лихтенштајн5.20.028
  42 Црна Гора4.10.022
  43 Андора2.80.015
  44 Сан Марино1.30.0071

  Picture. Европа, лидери. Бруто-националниот доход, %, 2015

  Европа, подрегиони

  Европа, подрегиони. Бруто-националниот доход, %, 1970-2015
  подрегиони197019801990200020102015
  Западна Европа34.142.946.346.543.343.5
  Северна Европа16.018.320.925.621.424.3
  Јужна Европа13.917.122.521.221.519.0
  Источна Европа36.121.710.36.613.913.2
  Европа100.0100.0100.0100.0100.0100.0

  Европа, подрегиони. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  подрегиони197019801990200020102015
  Северна Европа2 779.511 461.719 821.926 347.242 725.644 864.8
  Западна Европа2 852.512 828.922 787.724 333.145 217.342 531.6
  Јужна Европа1 517.46 336.213 827.614 134.327 781.623 510.0
  Источна Европа1 534.03 116.62 907.22 112.49 349.58 512.5

  Picture. Европа, подрегиони. Бруто-националниот доход, %, 2015

  © Ivan Kushnir