Економија

Обединето Кралство. Бруто-националниот доход, 1970-2015

 • Обединето Кралство и соседи
 • Обединето Кралство и лидери
 • Обединето Кралство. Бруто-националниот доход, 1970-2015
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаСеверна Европа
  1970139.22 503.7139.2 4.110.062.4
  1971157.12 817.1143.53.14.210.262.8
  1972180.23 222.8149.64.24.29.961.9
  1973204.63 650.8159.66.73.99.159.3
  1974221.03 938.2157.1-1.63.79.057.9
  1975262.14 664.7156.5-0.403.99.357.2
  1976252.24 486.3161.12.93.58.654.4
  1977281.35 002.5162.71.03.58.654.9
  1978357.76 361.5168.93.83.79.157.7
  1979462.78 229.5173.42.74.210.060.0
  1980590.210 498.0168.4-2.94.811.562.7
  1981561.49 983.6166.0-1.44.512.163.3
  1982533.49 483.3169.01.84.311.663.5
  1983509.29 047.4176.84.74.011.263.4
  1984480.48 527.6181.02.43.711.161.7
  1985503.38 921.3186.43.03.711.461.6
  1986621.410 995.0193.13.64.011.160.0
  1987763.313 474.5201.74.54.311.560.0
  1988929.716 368.8212.85.54.712.862.2
  1989935.516 425.8215.61.44.512.761.7
  19901 097.019 209.0215.90.144.812.660.3
  19911 149.720 077.6214.1-0.864.812.861.5
  19921 200.720 911.7217.41.54.712.662.1
  19931 079.518 750.1222.62.44.112.363.7
  19941 179.120 420.8235.15.64.212.863.6
  19951 282.122 142.2226.4-3.74.212.261.3
  19961 350.423 250.8231.72.44.312.661.3
  19971 509.925 914.7242.24.54.814.864.8
  19981 632.027 918.1255.75.65.215.766.1
  19991 651.328 151.0262.62.75.116.065.8
  20001 646.427 967.6274.44.54.917.066.4
  20011 629.327 578.4282.83.14.916.666.2
  20021 785.830 114.5291.33.05.216.765.9
  20032 062.334 632.3301.63.55.315.864.3
  20042 432.140 639.4309.62.75.516.064.7
  20052 567.442 641.3320.63.55.415.964.2
  20062 708.644 660.1324.71.35.215.563.4
  20073 096.150 628.7332.82.55.315.362.9
  20082 885.446 772.5328.3-1.44.613.159.2
  20092 375.438 177.2314.1-4.34.012.258.3
  20102 460.939 238.6323.12.93.712.458.0
  20112 640.341 800.4327.71.43.612.056.8
  20122 642.541 566.7327.7-0.0263.512.657.5
  20132 703.342 269.2332.41.43.512.456.8
  20142 959.746 007.1340.12.33.813.458.8
  20152 801.743 291.4345.31.53.814.961.2

  Picture. Обединето Кралство. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  Picture. Обединето Кралство. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  Picture. Обединето Кралство. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2015

  Обединето Кралство и соседи

  Обединето Кралство и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 801.7
  Франција151.9714.01 279.31 394.02 700.92 458.2
  Ирска4.621.444.785.7183.7224.7

  Обединето Кралство и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Ирска1 552.76 237.212 555.522 317.339 775.347 935.7
  Обединето Кралство2 503.710 498.019 209.027 967.639 238.643 291.4
  Франција2 919.312 902.221 863.822 758.041 497.136 893.6

  Обединето Кралство и лидери

  Обединето Кралство и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Соединети Американски Држави1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 496.0
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 172.6
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.34 549.0
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 436.8
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 801.7

  Обединето Кралство и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Соединети Американски Држави5 140.812 425.823 424.836 837.448 796.957 481.7
  Обединето Кралство2 503.710 498.019 209.027 967.639 238.643 291.4
  Германија2 773.012 228.422 718.323 651.843 320.042 593.4
  Јапонија2 037.39 491.525 863.239 433.445 926.535 939.5
  Народна Република Кина113.6312.0345.9945.44 504.78 119.3

  © Ivan Kushnir