Економија

Полска. Бруто-националниот доход, 1970-2015

 • Полска и соседи
 • Полска и лидери
 • Полска. Бруто-националниот доход, 1970-2015
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаИсточна Европа
  197026.8815.826.8 0.791.95.3
  197129.6896.328.77.40.791.95.6
  197232.8983.430.14.70.761.85.4
  197338.81 154.731.44.20.741.75.4
  197443.51 284.333.67.10.731.86.0
  197546.31 356.335.65.90.701.65.7
  197651.71 498.238.47.90.721.86.3
  197757.31 646.841.17.10.711.86.4
  197864.91 848.443.35.40.681.76.4
  197972.62 050.045.03.80.661.66.7
  198055.91 563.542.3-6.00.461.15.0
  198153.01 467.038.1-10.00.421.14.9
  198264.41 764.236.3-4.80.521.45.5
  198374.52 019.738.35.60.591.66.2
  198474.62 004.640.45.60.571.76.6
  198569.41 851.341.93.60.521.66.2
  198672.31 916.643.74.20.471.36.7
  198762.51 649.744.52.00.350.956.1
  198867.31 770.846.44.10.340.936.6
  198980.42 109.646.50.160.391.17.8
  199062.41 634.541.0-11.70.270.726.9
  199181.02 114.438.2-7.00.340.909.4
  199288.42 302.038.71.40.350.9211.3
  199390.72 357.740.44.50.351.011.9
  1994107.92 798.643.98.70.391.214.8
  1995137.53 564.146.76.30.451.317.9
  1996156.24 046.250.07.00.501.520.0
  1997156.54 057.253.67.30.501.519.8
  1998172.34 470.856.45.10.551.725.4
  1999167.44 347.158.94.50.521.628.9
  2000171.34 449.962.25.60.511.826.7
  2001190.14 940.863.01.40.571.925.8
  2002198.05 149.664.31.90.571.824.0
  2003215.45 602.366.12.90.551.621.7
  2004245.46 381.867.52.10.561.619.4
  2005299.17 775.771.05.10.631.919.0
  2006336.08 732.475.25.90.651.917.6
  2007414.410 762.179.76.10.712.016.8
  2008520.813 519.184.05.30.822.416.8
  2009423.310 979.585.21.40.702.217.7
  2010462.211 982.888.43.80.702.316.8
  2011509.813 208.892.85.00.702.315.0
  2012481.712 476.094.21.50.642.313.9
  2013506.613 119.195.91.80.662.314.1
  2014525.913 618.598.83.10.672.415.5
  2015456.811 831.1102.03.20.612.418.3

  Picture. Полска. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  Picture. Полска. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  Picture. Полска. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2015

  Полска и соседи

  Полска и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 436.8
  Полска26.855.962.4171.3462.2456.8
  Чешка40.160.3191.4173.0
  Украина95.831.4140.789.6
  Словачка16.820.687.585.8
  Белорусија18.910.454.152.1

  Полска и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Германија2 773.012 228.422 718.323 651.843 320.042 593.4
  Чешка3 882.65 879.118 220.916 407.7
  Словачка3 181.43 819.916 181.815 820.0
  Полска815.81 563.51 634.54 449.911 982.811 831.1
  Белорусија1 845.01 042.75 695.55 490.4
  Украина1 865.2644.03 082.61 998.9

  Полска и лидери

  Полска и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Соединети Американски Држави1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 496.0
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 172.6
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.34 549.0
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 436.8
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 801.7
  Полска26.855.962.4171.3462.2456.8

  Полска и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2015
  земји197019801990200020102015
  Соединети Американски Држави5 140.812 425.823 424.836 837.448 796.957 481.7
  Обединето Кралство2 503.710 498.019 209.027 967.639 238.643 291.4
  Германија2 773.012 228.422 718.323 651.843 320.042 593.4
  Јапонија2 037.39 491.525 863.239 433.445 926.535 939.5
  Полска815.81 563.51 634.54 449.911 982.811 831.1
  Народна Република Кина113.6312.0345.9945.44 504.78 119.3

  © Ivan Kushnir