Економија

Украина. Бруто-националниот доход, 1990-2015

 • Украина и соседи
 • Украина и лидери
 • Украина. Бруто-националниот доход, 1990-2015
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1990СветотЕвропаИсточна Европа
  199095.81 865.295.8 0.421.110.6
  199190.01 751.887.1-9.10.381.010.4
  199281.31 584.576.9-11.70.320.8510.4
  199369.71 361.364.4-16.20.270.809.2
  199455.91 094.850.6-21.50.200.617.6
  199549.6975.144.0-13.00.160.476.4
  199645.6902.339.7-9.70.140.425.8
  199751.31 023.738.5-3.00.160.506.5
  199842.5856.437.5-2.70.140.416.3
  199931.8647.137.2-0.850.0980.315.5
  200031.4644.039.25.50.0940.324.9
  200138.6799.743.210.20.120.395.2
  200243.3904.945.75.70.120.405.3
  200351.41 082.350.29.80.130.395.2
  200466.61 411.856.212.00.150.445.3
  200588.21 885.257.82.90.190.555.6
  2006110.12 367.661.97.10.210.635.8
  2007148.03 201.267.89.50.260.736.0
  2008186.44 049.569.01.80.290.856.0
  2009119.02 596.757.9-16.10.200.615.0
  2010140.73 082.661.35.90.210.715.1
  2011166.83 667.963.94.20.230.764.9
  2012180.63 985.164.30.550.240.865.2
  2013187.74 156.464.1-0.330.240.865.2
  2014132.02 933.160.0-6.30.170.603.9
  201589.61 998.954.1-9.90.120.473.6

  Picture. Украина. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2015
  Picture. Украина. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2015
  Picture. Украина. Бруто-националниот доход, раст, %, 1990-2015

  Украина и соседи

  Украина и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Русија568.0251.91 476.31 290.0
  Полска62.4171.3462.2456.8
  Романија40.736.8163.0174.6
  Унгарија35.444.9124.2116.0
  Украина95.831.4140.789.6
  Белорусија18.910.454.152.1
  Бугарија19.112.848.748.9
  Молдавија4.01.46.36.9

  Украина и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Полска1 634.54 449.911 982.811 831.1
  Унгарија3 407.14 395.412 403.011 771.6
  Русија3 849.01 720.610 312.18 991.7
  Романија1 732.31 662.28 030.88 947.9
  Бугарија2 163.61 604.56 572.66 835.1
  Белорусија1 845.01 042.75 695.55 490.4
  Украина1 865.2644.03 082.61 998.9
  Молдавија911.0322.21 541.71 689.7

  Украина и лидери

  Украина и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Соединети Американски Држави5 922.910 421.315 121.118 496.0
  Народна Република Кина399.71 200.26 040.411 172.6
  Јапонија3 161.84 957.35 847.34 549.0
  Германија1 793.81 937.03 484.43 436.8
  Обединето Кралство1 097.01 646.42 460.92 801.7
  Украина95.831.4140.789.6

  Украина и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2015
  земји1990200020102015
  Соединети Американски Држави23 424.836 837.448 796.957 481.7
  Обединето Кралство19 209.027 967.639 238.643 291.4
  Германија22 718.323 651.843 320.042 593.4
  Јапонија25 863.239 433.445 926.535 939.5
  Народна Република Кина345.9945.44 504.78 119.3
  Украина1 865.2644.03 082.61 998.9

  © Ivan Kushnir