Економија

Азија. Економија, 1970-2016

Азија. Економија, големина

Азија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ507.92 507.05 559.29 447.320 837.427 536.4
Бруто-националниот доход508.72 514.35 596.19 499.120 955.327 691.8
Додадена вредност499.02 472.35 410.99 275.120 441.226 826.6

Picture. Азија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Азија. Економија, раст

Picture. Азија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Азија. Економија, структура

Азија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство21.212.38.56.17.27.5
Индустрија32.335.330.829.331.828.8
Градежништво5.57.17.76.16.06.5
Трговија12.813.114.314.913.613.6
Транспорт6.66.47.78.67.77.1
Услуги21.625.831.035.033.836.5

Picture. Азија. Економија, структура, %, 2016

Азија. Економија, квалитет

Азија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ243.0970.01 726.02 533.04 968.06 171.0
Земјоделство50.6117.8142.2151.5350.0448.0
Индустрија77.0337.3517.0728.01 548.71 732.8

Picture. Азија. Економија, квалитет, 1970-2016

Азија. mk

Азија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз58.3546.61 027.02 366.96 851.07 896.0
Увоз56.3498.8993.02 123.16 169.07 292.0
Нето-извоз2.047.834.0243.8682.0603.9

Picture. Азија. mk, млрд. $, 1970-2016

Азија. Економија, перспектива

Picture. Азија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir