Економија

Гвинеја. Економија, 1970-2016

Гвинеја. Економија, големина

Гвинеја. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.772.03.94.36.98.5
Бруто-националниот доход0.711.83.74.26.87.9
Додадена вредност0.752.03.83.86.57.8

Picture. Гвинеја. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Гвинеја. Економија, раст

Picture. Гвинеја. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Гвинеја. Економија, структура

Гвинеја. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство16.616.618.220.418.619.5
Индустрија21.721.723.519.527.325.3
Градежништво12.012.012.715.77.15.6
Трговија26.526.525.921.321.222.6
Транспорт5.05.04.35.55.25.2
Услуги18.218.215.417.720.821.8

Picture. Гвинеја. Економија, структура, %, 2016

Гвинеја. Економија, квалитет

Гвинеја. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ182.0443.0647.0485.0635.0683.0
Земјоделство29.672.0115.888.0111.0122.9
Индустрија38.694.1149.284.1163.0159.3

Picture. Гвинеја. Економија, квалитет, 1970-2016

Гвинеја. mk

Гвинеја. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.230.620.990.722.12.6
Увоз0.220.561.00.863.03.6
Нето-извоз0.01000.061-0.058-0.13-0.88-0.99

Picture. Гвинеја. mk, млрд. $, 1970-2016

Гвинеја. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи30.011.2
Производи со седиште во ресурси33.441.6
Ниска технологија произведува0.6515.8
Средна технологија произведува1.220.6
Висока технологија произведува0.349.6
други34.41.1

Гвинеја. Економија, перспектива

Picture. Гвинеја. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir