Економија

Полска. Економија, 1970-2015

Полска. Економија, големина

Полска. Економија, големина, млрд. $, 1970-2015
Индикатор197019801990200020102015
Бруто-домашен производ28.359.166.0171.9479.3477.1
Бруто-националниот доход26.855.962.4171.3462.2456.8
Додадена вредност28.058.669.0150.7421.7423.2

Picture. Полска. Економија, Сподели, %, 1970-2015

Полска. Економија, раст

Picture. Полска. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2015

Полска. Економија, структура

Полска. Економија, структура, %, 1970-2015
Индикатор197019801990200020102015
Земјоделство13.713.86.83.52.92.6
Индустрија40.940.941.524.424.726.3
Градежништво11.111.110.28.38.57.8
Трговија9.49.411.820.920.418.7
Transport5.45.36.38.99.210.4
Услуги19.519.523.433.934.334.1

Picture. Полска. Економија, структура, %, 2015

Полска. Економија, квалитет

Полска. Економија, по глава, $, 1970-2015
Индикатор197019801990200020102015
Бруто-домашен производ862.01 652.01 727.04 466.012 426.012 355.0
Земјоделство117.1226.0122.9138.2318.8285.2
Индустрија349.7669.5749.1957.02 697.42 883.1

Picture. Полска. Економија, квалитет, 1970-2015

Полска. Економија, перспектива

Picture. Полска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir