Економија

Западна Африка. Економија, 1970-2016

Западна Африка. Економија, големина

Западна Африка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ34.1233.2117.8118.3493.3568.7
Бруто-националниот доход35.1232.5114.3113.3469.1494.2
Додадена вредност33.0203.5101.8110.0478.3550.3

Picture. Западна Африка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Западна Африка. Економија, раст

Picture. Западна Африка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Западна Африка. Економија, структура

Западна Африка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство28.521.328.624.025.122.4
Индустрија11.616.919.823.521.015.4
Градежништво9.48.93.74.23.54.7
Трговија13.013.615.916.516.219.1
Транспорт11.415.28.010.111.412.2
Услуги26.224.123.921.822.626.2

Picture. Западна Африка. Економија, структура, %, 2016

Западна Африка. Економија, квалитет

Западна Африка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ322.01 696.0652.0502.01 603.01 570.0
Земјоделство88.8314.7161.2111.9390.5340.8
Индустрија36.1249.7111.7109.8327.1234.1

Picture. Западна Африка. Економија, квалитет, 1970-2016

Западна Африка. mk

Западна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз4.535.526.437.3132.790.4
Увоз4.029.919.524.1116.5112.5
Нето-извоз0.485.66.913.216.2-22.1

Picture. Западна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016

Западна Африка. Економија, перспектива

Picture. Западна Африка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir