Економија

Полска. Додадена вредност, 1970-2015

Полска. Додадена вредност, 1970-2015
годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаИсточна Европа
197028.0855.028.0 0.862.15.6
197131.1939.330.17.40.862.25.8
197234.31 030.631.54.70.832.05.7
197340.61 210.132.94.20.811.95.6
197445.61 345.935.27.10.802.06.2
197548.61 421.437.35.90.761.86.0
197654.11 570.240.27.90.782.06.6
197760.01 725.943.17.10.772.06.7
197868.01 937.145.45.40.741.96.7
197976.12 148.147.23.90.721.87.0
198058.61 638.744.3-6.00.501.25.3
198155.61 537.639.9-10.10.461.35.1
198267.51 849.138.0-4.70.561.65.8
198378.12 116.040.25.70.631.86.5
198478.12 099.242.55.80.611.96.9
198572.81 942.343.93.30.561.86.5
198675.82 009.745.53.60.511.57.1
198765.51 728.946.93.10.391.16.4
198870.31 851.149.04.50.371.16.9
198984.02 204.449.10.290.421.28.2
199069.01 805.942.2-14.20.320.878.2
199185.82 241.338.5-8.60.371.110.1
199287.72 283.943.412.70.361.010.9
199385.42 218.543.60.500.341.111.6
199494.82 459.345.54.20.351.113.7
1995122.43 171.447.85.20.411.317.3
1996137.83 570.750.35.10.461.419.4
1997139.13 605.452.95.20.461.519.3
1998154.34 002.054.93.80.521.724.8
1999147.63 831.457.14.00.481.628.2
2000150.73 916.659.23.80.471.726.2
2001169.04 394.659.80.930.531.925.6
2002175.24 556.260.30.930.531.823.5
2003191.64 983.562.23.10.521.621.3
2004224.35 833.065.04.50.541.619.5
2005266.56 928.567.03.00.591.919.0
2006300.67 813.170.85.70.621.917.6
2007373.09 687.475.56.70.682.116.9
2008463.312 026.378.64.10.772.316.7
2009391.010 143.480.82.80.682.217.9
2010421.710 931.683.93.80.672.416.9
2011464.712 041.787.13.90.672.415.2
2012443.311 481.588.61.70.622.414.2
2013465.412 050.389.10.590.642.414.3
2014483.412 517.391.32.40.652.415.8
2015423.210 960.194.23.20.602.518.6

Picture. Полска. Додадена вредност, млрд. $, 1970-2015
Picture. Полска. Додадена вредност, по глава, $, 1970-2015
Picture. Полска. Додадена вредност, раст, %, 1970-2015

Полска и соседи

Полска и соседи. Додадена вредност, млрд. $, 1970-2015
земји197019801990200020102015
Германија196.6866.81 609.51 759.03 074.93 027.4
Полска28.058.669.0150.7421.7423.2
Чешка33.656.2187.6166.5
Словачка15.818.581.378.7
Украина88.927.6125.077.0
Белорусија18.49.149.948.7

Полска и соседи. Додадена вредност, по глава, $, 1970-2015
земји197019801990200020102015
Германија2 508.611 090.420 383.821 478.638 228.837 519.1
Чешка3 252.95 472.417 855.215 790.2
Словачка2 988.23 429.715 032.114 509.9
Полска855.01 638.71 805.93 916.610 931.610 960.1
Белорусија1 798.1913.75 261.15 125.2
Украина1 731.0566.72 738.61 717.5

Полска и лидери

Полска и лидери. Додадена вредност, млрд. $, 1970-2015
земји197019801990200020102015
Соединети Американски Држави1 064.02 853.85 977.010 284.614 964.118 036.7
Народна Република Кина92.6306.2394.61 211.36 100.611 007.7
Јапонија203.71 097.83 071.14 869.55 654.44 351.5
Германија196.6866.81 609.51 759.03 074.93 027.4
Обединето Кралство114.2501.7923.11 465.12 185.82 545.5
Полска28.058.669.0150.7421.7423.2

Полска и лидери. Додадена вредност, по глава, $, 1970-2015
земји197019801990200020102015
Соединети Американски Држави5 079.312 430.123 638.536 354.248 290.356 054.2
Обединето Кралство2 052.88 924.616 163.024 889.034 853.139 333.5
Германија2 508.611 090.420 383.821 478.638 228.837 519.1
Јапонија1 964.99 470.725 121.938 734.644 411.134 379.5
Полска855.01 638.71 805.93 916.610 931.610 960.1
Народна Република Кина114.7312.8341.5954.24 549.67 999.5

© Ivan Kushnir